Shelter City Maastricht

Shelter City Nederland is een groeiend netwerk van Nederlandse steden die jaarlijks één of meerdere mensenrechtenverdedigers (HRD) in nood voor een periode van 3 maanden opvang bieden. De eerste Shelter City was Den Haag (2012), in 2014 gevolgd door Middelburg. In 2015 traden ook Nijmegen, Maastricht, Utrecht en Amsterdam toe tot het Shelter City netwerk. Inmiddels zijn ook Tilburg en Groningen (2016), Zwolle en Haarlem (2017) en Deventer (2018) Shelter City en is het netwerk ook internationaal uitgerold.

Het Shelter City netwerk is een initiatief van de organisatie Justice and Peace (Den Haag). In elke Shelter City verzorgen de gemeente, lokale organisaties (zoals bijvoorbeeld een universiteit, NGO of maatschappelijke organisatie) en Justice and Peace de huisvesting en het programma voor de HRD. Zij organiseren samen bijeenkomsten en workshops die bijdragen aan bewustwording van de inwoners van de Shelter Cities op het gebied van mensenrechten.

Maastricht ontvangt twee keer per jaar een mensenrechtenverdediger vanuit het Shelter City programma. Hierbij werken de Gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht (Rechtenfaculteit), Amnesty International Maastricht, AIMS en Mondiaal Maastricht nauw samen om ervoor te zorgen dat de activist zo goed mogelijk wordt opgevangen en ondersteund.