Shelter City Maastricht

Maastricht ontvangt twee keer per jaar een mensenrechtenverdediger als Shelter City-gast. Hierbij werken de gemeente, de universiteit Maastricht (Rechtenfaculteit), Amnesty International Maastricht, AIMS en Mondiaal Maastricht nauw samen om ervoor te zorgen dat de activist zo goed mogelijk wordt opgevangen en ondersteund.

Shelter City Nederland is een groeiend netwerk van Nederlandse steden die jaarlijks één of meerdere mensenrechtenverdedigers in nood voor een periode van drie maanden opvang bieden. De eerste Shelter City was Den Haag (2012), in 2014 gevolgd door Middelburg. In 2015 traden ook Nijmegen, Maastricht, Utrecht en Amsterdam toe tot het Shelter City netwerk. Inmiddels zijn ook Tilburg en Groningen (2016), Zwolle en Haarlem (2017) en Deventer (2018) Shelter City en is het netwerk ook internationaal uitgerold.

Shelter City is een initiatief van de organisatie Justice and Peace (Den Haag). In elke Shelter City verzorgen de gemeente, lokale organisaties en Justice and Peace de huisvesting en het programma voor de gasten. Zij organiseren samen bijeenkomsten en workshops die bijdragen aan bewustwording van de eigen inwoners op het gebied van mensenrechten.