Sustainability Guide Coming Soon!

We are currently working with other organizations in Maastricht to create a comprehensive sustainability guide for the residents of Maastricht. It will include recommendations on where to shop as well as more general lifestyle tips (how to recycle for example). Stay tuned to find out more!


Kimsor Lim: Shelter City geeft me rust

Ze is al ruim een maand in Maastricht en fietst met plezier door de stad: Kimsor Lim, een jonge activiste uit Cambodja, is de nieuwe gast van Shelter City. “Maastricht geeft me rust”.

‘Jungle woman’ noemen haar vrienden haar wel. Kimsor Lim laat wat foto’s zien op haar telefoon -daar staat ze, een tengere vrouw in het groene achterland van Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Met een stevige valhelm op glibbert ze met haar scooter over een roodbruine modderweg, op weg naar dorpen waar ze mensen helpt voor zichzelf op te komen.

Vriendelijk

Ze is inmiddels al weer ruim een maand in Maastricht, waar ze door de vrijwilligers van Shelter City Maastricht wordt begeleid. “De mensen hier zijn als familie, ze zijn heel vriendelijk”, zegt Kimsor, voor wie het de derde keer is dat ze Europa bezoekt. “Shelter City geeft me even rust”, zegt de Cambodjaanse.

Ze volgt hier nu yoga-lessen en workshops over rechten -en ze spijkert haar Engels bij via het talencentrum van de universiteit. Op 9 november zal ze op de universiteit een openbare lezing geven over haar werk in Cambodja.

Zand

Kimsor Lim is een verdediger van land- en milieurechten. In 2009 werden haar familie en buurtgenoten in Phnom Penh gedwongen plaats te maken voor stadsontwikkeling. Als scholier werd ze hierdoor al activiste. Later vormde ze met anderen de actiegroep Mother Nature Cambodja.

Zo hielp Mother Nature dorpsbewoners in de Areng-vallei in hun protest tegen de aanleg van een grote dam. Het stuwmeer zou meer dan tienduizend hectare land en bossen hebben overstroomd die behoren tot de inheemse Chong-bevolking. Ook hielp ze vissers om in actie te komen tegen grootschalige zandwinning.

Corruptie

Dat leek in 2017 resultaat te hebben, want de Cambodjaanse regering verbood verdere zandexport.

Maar of het verbod wordt nageleefd is de vraag, zegt ze. Er zijn grote economische belangen in het spel. Vooral Singapore heeft veel zand betrokken uit Cambodja. Sinds 2007 zou het gaan om meer dan 72 miljoen ton zand, ter waarde van meer dan 600 miljoen euro.

Cambodja is, na jaren van tereur en onderdrukking door de Rode Khmer-regime, nog steeds een arm land. Het heeft ruim zestien miljoen inwoners, die worden geplaagd door veel corruptie. Vooral Chinese bedrijven zijn de laatste tien jaar zeer actief geworden in het land. “De Chinezen zijn overal, en ze zijn goede vrienden van de regering”.

Bedreiging

Vanwege haar werk heeft ze bedreigingen ontvangen van bedrijven en overheidfunctionarissen. Ze is bijvoorbeeld uren vastgehouden toen ze bepleitte voor de vrijlating van milieuactivisten in de provincie Koh Kong. Ze moet er rekening mee houden dat ze voortdurend in de gaten wordt gehouden.

Kimsor Lim behoort tot een nieuwe generatie in Cambodja, twintigers en dertigers die de sociale media weten te gebruiken om de luiken open te zetten. Ze maken zo eenvoudig kennis met verschillende culturen en ze kunnen netwerken opzetten en informatie verzamelen die meer beidt dan de traditionele verhalen van hun ouders, collega's of het lokale onderwijs.

Gastvrijheid

Maastricht doet inmiddels vier jaar mee aan Shelter City Nederland. Het is een groeiend netwerk van Nederlandse steden die jaarlijks één of meerdere mensenrechtenverdedigers die op adem moeten komen voor een periode van 3 maanden gastvrijheid bieden.

De eerste Shelter City was in 2012 Den Haag, in 2014 gevolgd door Middelburg. In 2015 traden ook Nijmegen, Maastricht, Utrecht en Amsterdam toe, en later volgden Tilburg, Groningen, Zwolle, Haarlem en Deventer. De organisatie Justice and Peace in Den Haag coordineert het geheel.

Idealen

Het Shelter City programma in Maastricht is een samenwerking tussen de gemeente, de universiteit en Mondiaal Maastricht.

‘Het past binnen de idealen waar we als stad voor staan en biedt twee keer per jaar een platform voor mensenrechtenverdedigers en Maastrichtenaren om met elkaar in dialoog te gaan, van elkaar te leren, en krachten te bundelen om samen een betere wereld te creëren’, aldus de gemeente over Shelter City.

Duurzaam

‘Maastricht is een onbegrensde en ontspannen stad, waar iedereen zich thuis mag voelen. Voor mensenrechtenverdedigers uit de hele wereld is onze stad een welkome, veilige haven, waar ze een paar maanden tot rust kunnen komen.’

Door deze focus op de bevordering van vrede en saamhorigheid sluit Shelter City ook aan bij de ambitie van Maastricht om bij te dragen aan de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals, de duurzame doelen van de VN. Maastrichts burgemeester Annemarie Penn-te Strake is hier ambassadeur van.

bron: ThuisinMaastricht.nl  2 november 2019

 

 


Shelter City-gast Vincent 22 september op Kruispunt-tv

De Keniaanse activist Vincent, die eerder dit jaar Shelter City-gast was in Maastricht, is op zondag 22 september te zien bij het KRO-NCRV’s Kruispunt, om 23.10 op NPO 2. Kruispunt ontmoet naast Vincent ook Aristenio uit Brazilie en Mary uit Zimbabwe; alle drie zijn mensenrechtenactivisten die tijdelijk in Nederland verbleven om bij te tanken.

Vincent (28) zet zich in Kenia in voor lesbo’s, homo’s, bi’s, transgenders en intersexuelen.

De Shelter City-gast gaf de afgelopen zomer een Studium Generale-gastcollege bij de Universiteit Maastricht over zijn leven en werk. Kenia is, zoals meer Afrikaanse landen, een samenleving met traditionele normen waar je het als niet-hetero moeilijk kunt hebben.

Patriarchaal

“De wet in Kenia lijkt wel vooruitstrevend, maar de samenleving is erg behoudend en patriarchaal”, vertelde Vincent, die in de havenstad Mombasa beleidsmedewerker is bij PEMA Kenya, een actiegroep met zo’n 300 leden die voor de belangen van LHBTI opkomt.

Het is in Kenia op zich niet in strijd met de wet als je geen hetero bent, maar je moet in het dagelijks leven niettemin flink op je tellen passen.

Dansen

“Je kunt op straat roepen ‘ik ben gay’, of ‘ik ben transgender”, aldus Vincent, maar wie ‘onbetamelijk’ gedrag vertoont kan op problemen rekenen. “Dat kan al zoiets simpels zijn als wanneer je als homo in een club met je vriend danst.” Heb je pech dan wordt je gearresteerd wegens gross indecency en kun je voor vijf jaar achter de tralies verdwijnen.

Politieke leiders in Kenia zijn opportunistisch, zegt hij. Als de publieke opinie zegt ‘’weg met homo’s’ dan nemen ze dat over. Er zijn veel vooroordelen, die vaak het gevolg zijn van een gebrek aan goed onderwijs. Je kunt als LHBTI van school gestuurd worden, en hetzelfde kan gebeuren als je je meldt in het ziekenhuis of als je aangifte wilt doen op het politiebureau. En wie in de gevangenis belandt is ook niet veilig.

Religie

PEMA Kenya werkt er hard aan om voortwoekerende vooroordelen te slechten. Die leven ook sterk in religieuze groeperingen in Kenia. Daarom is de belangengroep begin 2019 samen met de Global Interfaith Network en Compassion Centred Islam een dialoog gestart met voorlieden van kerk en moskee in de regio Mombasa. Het doel is elkaar stapje voor stapje beter te leren kennen, begrip te kweken voor andere levenswijzen, en zo verkettering van LHBTI in kerk en moskee te bestrijden.

Het is een zaak van lange adem, maar er wordt tenminste gepraat, vertelde de Maastrichtse Shelter City-gast.

Rechter

Vorig jaar boekte Vincent met zijn belangengroep ook vooruitgang op een ander front. Het Keniaanse Hof van Beroep bepaalde dat gedwongen anaal onderzoek niet langer is toegestaan, na een petitie en een rechtzaak tegen twee mannen die in 2015 waren beschuldigd van homosexualiteit en het bezit van porno. De beschuldigingen tegen de twee werden medio vorig jaar op bevel van de hoge rechter ingetrokken.

Shelter City is een initatief van Justice and Peace, een onafhankelijke organisatie in Den Haag die samenwerkt met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maastricht ontvangt twee keer per jaar een mensenrechtenverdediger via Shelter City.

Bijkomen

Justice and Peace wil vooral mensenrechtenverdedigers helpen die in hun eigen land ernstig worden tegengewerkt en bedreigd. Tijdens de drie maanden in een Nederlandse stad krijgen ze de gelegenheid om bij te komen, te studeren, hun netwerk uit te breiden en te vertellen over hun werk. In september 2019 wordt de honderste gast van het programma in Nederland ontvangen.

Shelter City Nederland is een netwerk van steden die jaarlijks een of meer internationale mensenrechtenverdedigers voor drie maanden gastvrijheid aanbieden. De eerste stad was in 2012 Den Haag, dat in 2014 werd gevolgd door Middelburg. In 2015 traden Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam aan, in 2016 gevolgd door Tilburg en Groningen, in 2017 Zwolle en Haarlem en in 2018 Deventer.

Mondiaal

In elke deelnemende stad verzorgen de gemeente, lokale instellingen als de universiteit en ngo’s als Amnesty International de huisvesting en het programma voor de buitenlandse gasten. In Shelter City Maastricht werken de gemeente, de rechtenfaculteit van de universiteit, Mondiaal Maastricht en de afdeling Maastricht van Amnesty International samen om ervoor te zorgen dat de activisten zo goed mogelijk worden opgevangen en ondersteund.

Kruispunt, zondag 22 september om 23.10 uur op NPO 2

-en wie het gemist heeft kan de aflevering terugkijken op https://www.npostart.nl/kruispunt