[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”75243″ media_width_percent=”100″ uncode_shortcode_id=”182896″][vc_custom_heading uncode_shortcode_id=”601294″]

Local Goal Getters Rick Alberigs & Eric Meyer, oprichters van Take Twee, individuele anekdote vertellen collectief een verhaal

[/vc_custom_heading][vc_column_text uncode_shortcode_id=”469414″]

Voor de Local Goal Getter van deze week hadden we een hartverwarmend gesprek met Rick Alberigs & Eric Meyer, de oprichters van Take Twee. Take Twee symboliseert een samenwerking tussen twee generaties uit affiniteit met elkaars artistieke inhoud. Ondanks een verschillend scala aan ervaringen, van technische capaciteiten tot uiteenlopende achtergronden, hebben zij een wederzijds begrip. Bovendien nemen ze geen genoegen met één enkele take, maar streven diepgang en gelaagdheid van een karakter te portretteren. Take Twee geeft vooral anderen de kans om hun levensloop op een laagdrempelige manier te delen en door hokjesdenken te vermijden. Een combinatie van visuele en audio-elementen zorgt ervoor dat gezichten en emoties geassocieerd worden met een thema.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”373589″]Take Twee

Take Twee is in april 2016 als stichting opgericht door Eric Meyer en Rick Alberigs. Zij liepen elkaar via een tussenpersoon tegen het lijf. Het werd direct duidelijk dat ze een inhoudelijke klik hadden. Toch is de opzet van Take Twee een lang en geleidelijk traject geweest. Na eerst te hebben samengewerkt in een pilotproject, werd duidelijk dat deze werkrelatie continuïteit verdiende.

“Individuele anekdote van mensen vertellen collectief een verhaal”

Bovendien proberen ze mensen uit een bubbel te halen door per onderwerp verschillende perspectieven te laten zien. Zeker in een multiculturele stad als Maastricht waar velen de overbuurvrouw nauwelijks kennen. 

Volgens Eric is je bubbel op de basisschool nog vrij groot, maar dunt hij uit op elk niveau dat je naar volwassenheid doorgroeit. Vanaf het moment dat je in het tertiair onderwijs komt, ga je vooral om met de mensen van die opleiding, faculteit of sector, een soort segmentatie. Take Twee wil mensen losmaken van vooroordelen door een nieuwsgierigheid naar anderen te wekken op basis van hun natuurlijke staat. De visie van Take Twee is achteraf waargenomen, een mooie kroon op hun werk.

Portret in videovorm

De huidige stijl van de portretten heeft zich geleidelijk visueel ontwikkeld. Aanvankelijk werden de portretten los van de audioverhalen gemaakt. Het idee was om iemands cultuur en achtergrond op het doek te laten schitteren door iemands essentie vast te leggen in een vertrouwelijke sfeer, zoals bij hen thuis, alleen werkte deze compositie niet. Uiteindelijk merkten Rick en Eric dat ze een afgezonderde werkplek nodig hadden en toverden een ruimte op het industrieterrein om tot studio. 

Via een tussenpersoon leerden zij ook de eerste poseur, Kamanzi van Ugandese nationaliteit, kennen. Na uitvoerig te hebben onderzocht hoe ze zijn levenservaringen het beste konden portretteren, kwamen ze tot een abstracte en minimalistische stijl, door gebruik te maken van manshoge portretten met een zwarte achtergrond. Er ontstaat een unieke offline één-op-één ervaring omdat er niets anders te zien is dan de persoon op het doek.

“De portretten zijn heel intiem, ze dragen een stukje van iemands ziel in zich, een verhaal dat we zo oprecht mogelijk proberen te vertalen in de exhibities”

Door meet & greets ontstaan er levendige gesprekken tussen het publiek en de geportretteerde. Je kunt de reactie van bezoekers moeilijk voorspellen, je weet nooit precies op welke manier zij zich aangesproken voelen. Eric en Rick hebben gemerkt dat mensen vaak verwantschap zoeken met de geportretteerde. Ook de persoon achter het doek ondergaat zelf een emotionele reis; niet alleen komen de portretten dicht bij de aanwezigen, ze zijn zelf vaak diep ontroerd enkel omdat ze eindelijk eens gezien worden.

 

Transitiefase

In de exposities zijn actuele en vanzelfsprekende thema’s van deze tijd aan bod gekomen met betrekking tot Natuur, Religie, Migratie en Crisis, bijvoorbeeld de pandemie. In dit verband is het belangrijk op te merken dat Take Twee geen statement probeert te maken, maar een afspiegeling is van een persoon die zijn verhaal deelt. De tentoonstelling over migratie is ontstaan uit belangstelling, vaak wordt er veel gezegd over de reden van iemands vertrek uit zijn geboorteland, en toch weten we zelden de werkelijke motieven.

” Niet politieke gericht, volstrekt humanistisch in de hoop dat mensen naar elkaar omkijken”

Wat gebeurt er met je als de stabiliteit in je leven wegvalt. Als alles comfortabel is leer je relatief weinig, het is wanneer je uit je comfortzone wordt gehaald dat je het meest ontdekt over jezelf en de wereld om je heen. Mensen die te maken hebben met crisis, religie en migratie maken veel kantelmomenten mee. Het thema Crisis was begonnen in een pandemie, wat later evolueerde tot een project dat de implicaties toont waarmee men geconfronteerd wordt wanneer de balans zoek is. Take Twee werkt momenteel aan een herpakte serie die mensen met een band met de natuur portretteert, waaronder een hovenier, een imker en een 85-jarige jager.

De gezichten achter het doek

Take Twee heeft geen specifieke doelgroep, maar de organisatie heeft wel het geluk dat Identities te vinden is op een benaderbare locatie, Centre Ceramique. Een droomlocatie die als het ware fungeert als de huiskamer van de stad. Via mond-tot-mondreclame zijn ze met de meeste individuen in contact gekomen.

“Wij baseren ons werk niet op mensen met extreme verhalen, de wereld is niet zwart-wit, integendeel, we bevinden ons in een grijze massa, waarin je juist de schoonheid in kan terugvinden”

Het staat haaks op het concept van Take Twee om één narratief leidend te maken, aangezien de tentoonstellingen vanuit meerdere perspectieven zijn opgebouwd. Als je de focus op één persoon legt, leid je volgens Rick het gesprek ten onrechte naar slechts één verhaallijn. De expositie verspreidt daarom geen posters met afbeeldingen voor de tentoonstellingen. Zoals Eric zegt, één gezicht is niet geschikt om een heel project te vertegenwoordigen.

 

Benieuwd naar hun inzet? 

Prikkelt het verhaal van Take Twee je om Identities live te zien? Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken in Centre Ceramique tot 10 oktober 2021. Of zie ze live tijdens een meet & greet op 11 September, wanneer drie nieuwe portretten van de Natuur serie geëxposeerd worden.

Neem een kijkje naar de website van Take Twee: Website[/vc_column_text][vc_column_text uncode_shortcode_id=”163385″]Schrijver: Jo-Anne Jaegermann

Foto: Jo-Anne Jaegermann[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]