[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”74736″ media_width_percent=”100″][vc_custom_heading]

Local Goal Getter Chris Meys van buurtnetwerk Limmel

[/vc_custom_heading][vc_column_text]

De Goal Getter van deze week is Chris Meys. Sinds vijfeneenhalf jaar bekleedt Chris als vrijwilliger de functie als voorzitter van buurtnetwerk Limmel. Samen met de buurt knokt Chris ervoor om Limmel een duurzame voorbeeldwijk te maken voor Nederland.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Limmel ligt ten noordoosten van Maastricht, op amper acht minuten fietsen van het station en een klein halfuur lopen van de markt. In het interview met Anouk Willems zagen we al een stukje duurzame innovatie in de wijk, namelijk IKC De Geluksvogel. Daarnaast zijn momenteel een volledig energieneutraal winkelcentrum en tweeënveertig nieuwbouwwoningen in aanbouw. En de gerenoveerde daken van de huurwoningen aan de Balijeweg waren de eerste woningen in Zuid- Limburg met complete zonnepaneeldaken. In Limmel bevindt zich ook de Hotel Management School die onlangs een energie neutrale nieuwe campus heeft opgeleverd.

Achter de Hotelschool is een prachtig park aangelegd dat openbaar toegankelijk is. Chateau Bethlehem en Jerusalem zijn twee prachtige historische parels met een unieke uitstraling in deze Maastrichtse woonwijk. Bovendien lopen er enkele toeristische routes doorheen, zoals de Via Belgica die vanuit Boulogne sur Mer via Maastricht over Meerssen en Valkenburg naar Keulen gaat.

Braakliggend gebied

De charme van Limmel wordt echter overschaduwd door een braakliggend oud-industriegebied pal aan de Maas. De fabrieken zijn, op de schoorsteen van de oude zinkwitfabriek dat als monument werd behouden, gesloopt. Door de voorbije industriële bedrijvigheid is de grond vervuild en daarom tot op heden onbebouwd behoudens enkele oudere woningen langs de Borgharenweg. Om het gebied staan hekken, waar twee grote spandoeken hangen. De eerste is van Naga Solar, een bedrijf dat wereldwijd zonneparken bouwt en waar het terrein eigendom van is. De tweede is van het buurtnetwerk Limmel met hun boodschap: ‘Natuurlijk wónen in Limmel aan de Maas!’[/vc_column_text][vc_single_image media=”74740″ media_width_percent=”100″ shadow=”yes” shadow_weight=”std”][vc_column_text]Toekomstplan voor en door de buurt

Uit Chris Meys’ verhaal blijkt dat hij in de toekomst van dit gebied een cruciale rol heeft. In naam van het buurtnetwerk zet Chris zich samen met zijn medebestuursleden in voor een transformatie van het terrein tot een mooie, duurzame en diverse woonwijk waar de burger centraal staat. Hij legt daarbij uit dat een uitbreiding van Limmel zeker nodig is: maar vijfentwintig procent van de wijk bestaat uit koopwoningen, waarvan één op de drie een studentenhuis is. Er is daarom een groot tekort aan senioren- en starterswoningen en ook aan koopappartementen. Wanneer de wijk zal worden uitgebreid, betekent dat meer inwoners en daarmee meer kinderen voor de school en klanten voor de toekomstige winkels. Het voorzieningenniveau kan op die manier in stand blijven.

Vanuit Chris’ baan bij de gemeente Roermond als coördinator monumentenzorg en archeologie heeft hij toegang tot expertise die hij goed kan inzetten bij dit plan.

Buurtnetwerk Limmel

Een van de succesfactoren van Chris is dat hij voor de realisatie van zijn ideeën de inspraak van alle betrokken partijen hoog in het vaandel draagt. (SDG #17)  Het buurtnetwerk bestaat uit verschillende samenwerkingspartners, gaande van de schooldirectie van De Geluksvogel tot de directie van de hotelschool en de leden van de studentenvereniging Amphitryon, van de lokale kleine ondernemers tot de eigenaren van het terrein en de hele burger populatie. Alle partijen werden uitgenodigd om samen te brainstormen over de basisbehoeften van het nieuw buurtplan. Uit deze brainstormsessie bleek dat men het er unaniem over eens was dat de ontwikkeling van dit braakliggend terrein wel echt het verschil zou kunnen maken voor de hele buurt.

Duurzame doelen

Chris vertelt dat bij de uittekening van het plan tal van duurzame doelen zijn geïntegreerd. Zo was het belangrijk dat de drukke Willem Alexanderweg, waar per etmaal 15.000 voertuigen passeren waarvan 750 vrachtwagens, omgeleid zal worden. Dit ter bevordering van de schone lucht en ter vermindering van de geluidsoverlast. Een mooie bijkomstigheid is dat er een aangename voet- en fietsverbinding vanuit Limmel naar de binnenstad komt. Dit alles zal de algemene gezondheid en welzijn ten goede komen (SDG#3). Ook zal er door een omleiding van de wegen een directe verbinding met de Maas kunnen worden gerealiseerd.  Een open zicht op deze prachtige rivier zal leiden tot een verhoogde aantrekkelijkheid van de buurt. De aantrekking van een meer verscheiden bevolkingsgroep zal leiden tot een verminderde ongelijkheid. (SDG #10). Zo zullen bijvoorbeeld jonge gezinnen met kinderen worden aangetrokken die de schoolpopulatie van de lokale school kunnen vergroten en diversifiëren. (SDG #4). Als laatste wijst Chris erop dat het plan is om de daken van de huizen, zoals op het spandoek, uit te rusten met zonnepanelen waardoor de doelstelling van betaalbare en duurzame energie wordt bereikt. (SDG #7).[/vc_column_text][vc_single_image media=”74742″ media_width_percent=”100″ shadow=”yes” shadow_weight=”std”][vc_column_text]Uitwerking van het toekomstplan

Al deze desiderata en doelstellingen van het buurtnetwerk werden uitgewerkt in een plan wat het buurtnetwerk heeft voorgelegd aan de gemeente Maastricht. Deze heeft na intensief overleg de stap genomen om een externe stedenbouwkundige in te huren om dit plan verder uit te werken. Het gebied zal grofweg worden onderverdeeld in 3 delen, legt Chris uit. In het eerste deel nabij de Noorderbrug voorziet men een groen parkeergebouw wat meteen ook functioneert als geluidsmuur. Een woonwijk voorzien van o.a. huizen met tuinen is de centrale zone en voldoet ook meteen aan de groeiende vraag naar huisvesting. In het derde deel is er plaats voorzien voor huizen nabij de monumentale schoorsteen aan de Maas en wat economische activiteit in de vorm van de lichtst mogelijke klasse van bedrijvigheid.

Grootste wens

Dit hele initiatief van de herontwikkeling van Limmel is een prachtig voorbeeld van hoe burgers het heft in eigen handen kunnen nemen. Met de steun van kundige mensen en de stuwende kracht van vrijwilligers zoals Chris krijg je een mooie verbinding tussen de burgers, bedrijven en de stad in een duurzame context. De grote wens van onze Local Goal Getter is dat de nieuwe mooie woonwijk op deze prachtige locatie over vijf jaar klaar zal zijn. Dat zou het beste resultaat zijn van zijn jarenlange inzet.

Chris Meys draagt met veel plezier Bo Croonen aan als onze volgende Local Goal Getter. Bo is voorzitter van de studentenvereniging van de Hotelschool genaamd Amphitryon, de oudste en grootste studentenvereniging van Maastricht. Amphitryon zet zich in voor maatschappelijke doelen. [/vc_column_text][vc_single_image media=”74745″ media_width_percent=”100″][vc_column_text]Text: Jennifer Timmermans & Anna Hermans

Photos: Séverine Louf

Editing en Design: Linda Vecvagare & Lars Wingerath[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]