Ze is al ruim een maand in Maastricht en fietst met plezier door de stad: Kimsor Lim, een jonge activiste uit Cambodja, is de nieuwe gast van Shelter City. “Maastricht geeft me rust”.

‘Jungle woman’ noemen haar vrienden haar wel. Kimsor Lim laat wat foto’s zien op haar telefoon -daar staat ze, een tengere vrouw in het groene achterland van Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Met een stevige valhelm op glibbert ze met haar scooter over een roodbruine modderweg, op weg naar dorpen waar ze mensen helpt voor zichzelf op te komen.

Vriendelijk

Ze is inmiddels al weer ruim een maand in Maastricht, waar ze door de vrijwilligers van Shelter City Maastricht wordt begeleid. “De mensen hier zijn als familie, ze zijn heel vriendelijk”, zegt Kimsor, voor wie het de derde keer is dat ze Europa bezoekt. “Shelter City geeft me even rust”, zegt de Cambodjaanse.

Ze volgt hier nu yoga-lessen en workshops over rechten -en ze spijkert haar Engels bij via het talencentrum van de universiteit. Op 9 november zal ze op de universiteit een openbare lezing geven over haar werk in Cambodja.

Zand

Kimsor Lim is een verdediger van land- en milieurechten. In 2009 werden haar familie en buurtgenoten in Phnom Penh gedwongen plaats te maken voor stadsontwikkeling. Als scholier werd ze hierdoor al activiste. Later vormde ze met anderen de actiegroep Mother Nature Cambodja.

Zo hielp Mother Nature dorpsbewoners in de Areng-vallei in hun protest tegen de aanleg van een grote dam. Het stuwmeer zou meer dan tienduizend hectare land en bossen hebben overstroomd die behoren tot de inheemse Chong-bevolking. Ook hielp ze vissers om in actie te komen tegen grootschalige zandwinning.

Corruptie

Dat leek in 2017 resultaat te hebben, want de Cambodjaanse regering verbood verdere zandexport.

Maar of het verbod wordt nageleefd is de vraag, zegt ze. Er zijn grote economische belangen in het spel. Vooral Singapore heeft veel zand betrokken uit Cambodja. Sinds 2007 zou het gaan om meer dan 72 miljoen ton zand, ter waarde van meer dan 600 miljoen euro.

Cambodja is, na jaren van tereur en onderdrukking door de Rode Khmer-regime, nog steeds een arm land. Het heeft ruim zestien miljoen inwoners, die worden geplaagd door veel corruptie. Vooral Chinese bedrijven zijn de laatste tien jaar zeer actief geworden in het land. “De Chinezen zijn overal, en ze zijn goede vrienden van de regering”.

Bedreiging

Vanwege haar werk heeft ze bedreigingen ontvangen van bedrijven en overheidfunctionarissen. Ze is bijvoorbeeld uren vastgehouden toen ze bepleitte voor de vrijlating van milieuactivisten in de provincie Koh Kong. Ze moet er rekening mee houden dat ze voortdurend in de gaten wordt gehouden.

Kimsor Lim behoort tot een nieuwe generatie in Cambodja, twintigers en dertigers die de sociale media weten te gebruiken om de luiken open te zetten. Ze maken zo eenvoudig kennis met verschillende culturen en ze kunnen netwerken opzetten en informatie verzamelen die meer beidt dan de traditionele verhalen van hun ouders, collega’s of het lokale onderwijs.

Gastvrijheid

Maastricht doet inmiddels vier jaar mee aan Shelter City Nederland. Het is een groeiend netwerk van Nederlandse steden die jaarlijks één of meerdere mensenrechtenverdedigers die op adem moeten komen voor een periode van 3 maanden gastvrijheid bieden.

De eerste Shelter City was in 2012 Den Haag, in 2014 gevolgd door Middelburg. In 2015 traden ook Nijmegen, Maastricht, Utrecht en Amsterdam toe, en later volgden Tilburg, Groningen, Zwolle, Haarlem en Deventer. De organisatie Justice and Peace in Den Haag coordineert het geheel.

Idealen

Het Shelter City programma in Maastricht is een samenwerking tussen de gemeente, de universiteit en Mondiaal Maastricht.

‘Het past binnen de idealen waar we als stad voor staan en biedt twee keer per jaar een platform voor mensenrechtenverdedigers en Maastrichtenaren om met elkaar in dialoog te gaan, van elkaar te leren, en krachten te bundelen om samen een betere wereld te creëren’, aldus de gemeente over Shelter City.

Duurzaam

‘Maastricht is een onbegrensde en ontspannen stad, waar iedereen zich thuis mag voelen. Voor mensenrechtenverdedigers uit de hele wereld is onze stad een welkome, veilige haven, waar ze een paar maanden tot rust kunnen komen.’

Door deze focus op de bevordering van vrede en saamhorigheid sluit Shelter City ook aan bij de ambitie van Maastricht om bij te dragen aan de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals, de duurzame doelen van de VN. Maastrichts burgemeester Annemarie Penn-te Strake is hier ambassadeur van.

bron: ThuisinMaastricht.nl  2 november 2019