[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”74616″ media_width_percent=”100″][vc_custom_heading]

Local Goal Getter: Anouk Viegen van CNME

[/vc_custom_heading][vc_column_text]

SDG House Maastricht zet lokale helden die bijdragen aan één of meer van de zeventien Sustainable Development Goals in het zonnetje. Onze eerste Goal Getter die haar passie met ons wil delen, is Anouk Viegen. Anouk is sinds anderhalf jaar directeur bij Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) te Maastricht en vervult deze functie met buitengewoon veel plezier.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Op welke manier bent u begonnen met uw huidige werk?

Ik ben hier terechtgekomen door mijn eigen midlifecrisis. Hiervoor heb ik negentien jaar bij de lokale Rabobank gewerkt. Ik merkte dat ik nadacht over mijn toekomstige werkjaren. Wat wil ik doen? Duurzaamheid en diversiteit zijn thema’s die daarop dreven. Op dat moment was er een vacature bij CNME voor een directeur met een groen hart en een zakelijke aanpak. Toen dacht ik, dit is mijn kans.

Wat is uw drijfveer?

Mijn persoonlijke drijfveer is dat ik geloof in een betere samenwerking tussen mensen uit het bedrijfsleven, de overheid en groene organisaties. Dat we die drie partijen bij elkaar brengen zodat we veel meer beweging kunnen krijgen naar een duurzamere wereld. 

Daarnaast had ik er nog nooit over nagedacht dat je van natuur ook je werk kunt maken! Dat was eigenlijk altijd iets privé. Als kind ging ik met mijn opa wandelen, dan wees hij met zijn wandelstok bloemen aan en moest ik ze kennen. Zoiets blijft je bij. En dat ik dan nu deze functie vervul, waarmee ik mag bijdragen aan meer natuur en educatie daaromtrent, vind ik echt een cadeautje.

Zou u meer kunnen vertellen over CNME?

CNME is verdeeld in drie takken.  

Het eerste punt is educatie en bestaat, van oudsher, uit de moestuin op de scholen tot aan de lessen over luchtvervuiling, plastic afvalverzameling, energie, maar ook over de Sustainable Development Goals. Het doel hiervan is kinderen te betrekken bij hun eigen wereld en vooral ook handelsperspectief te geven. Wat kunnen zij zelf doen om tot een betere wereld te komen? Natuurlijk is de educatie ook voor burgers. Vanuit gemeentelijke opdracht doen wij aan publieksvoorlichting, bijvoorbeeld door middel van onze natuurtuinen waar educatieve activiteiten plaatsvinden. Of bijvoorbeeld door onze energiecoaches die bij burgers aan huis voorlichting geven over een energiezuinig huis.

Het tweede punt, participatie, houdt in dat we de stad samen met de bewoners vergroenen. Als er wordt aangegeven dat er behoefte is aan een geveltuintje of speelnatuur in het park, bekijkt een consulent van CNME samen met de bewoners wat er mogelijk is.

Het laatste wat wij doen is ecologisch beheer. De gemeente heeft het groenbeheer, die schoffelen alle parken zogezegd. Maar de plekken waar je bomen, planten en dieren vindt beheert CNME. Zo is daar een andere vorm of ander tijdstip van maaien nodig. Een voorbeeld van ons ecologisch beheer is de Hoge Fronten. Daar leeft de muurhagedis, wat betekent dat wij zorg dragen voor het beperken van toegang tot het gebied in bepaalde seizoenen.[/vc_column_text][vc_single_image media=”74645″ media_width_percent=”100″ shadow=”yes” shadow_weight=”std”][vc_column_text]Aan welke Sustainable Development Goals werkt u vanuit CNME?

Wij werken aan SDG#4, kwaliteitsonderwijs. Dat wil zeggen, wij verduurzamen onderwijs. We zijn bezig om scholen, van bestuur en directie tot aan het gebouw, het curriculum tot aan docenten te verduurzamen. Ook werken wij aan SDG#7, betaalbare en duurzame energie. Dit doen we door middel van onze energiecoaches die voorlichting en advies geven.

We proberen de stad te vergroenen, voornamelijk door sociale cohesie. Dit doen we bijvoorbeeld met onze natuurtuinen waar vijfentwintig tot dertig vrijwilligers voor zorgen. Dat draagt bij aan een duurzame stad en gemeenschap, SDG#11. De volgende SDG#12, verantwoorde consumptie en productie, komt bij het CNME naar voren doordat wij bijvoorbeeld co-makelaar zijn van Jong Leren Eten. Zo planten we groen met kinderen, om ze bewust te maken over waar voedsel vandaan komt, wordt het op een eerlijke manier geproduceerd, dat soort dingen. Aan SDG#13, klimaatactie, doen wij ook mee. Ik moet er wel bij zeggen dat wij geen activistische groep zijn, we doen bijvoorbeeld niet uit naam van CNME mee aan een klimaatmars. Wij proberen niet met vingertjes te wijzen maar juist tips te geven wanneer jij bijvoorbeeld anders wilt gaan eten. We helpen je op weg maar veroordelen niet. CNME probeert mensen te verbinden aan natuur, op een zachte manier.

Natuurlijk zijn SDG#14 en SDG#15, leven in het water en op het land, ook voor CNME van toepassing. Persoonlijk is leven op het land mijn favoriet. Ik geloof oprecht dat meer natuur het antwoord is op een heleboel vraagstukken. Het is goed voor je gezondheid, voor je welzijn, voor de planeet, zuurstof, CO2 uitstoot… Ik merk dat ik daar bij CNME best het accent op leg omdat ik zo ervan overtuigt ben dat hoe mee we kunnen vergroenen op de wereld, hoe beter! De laatste toepasselijke SDG is #17, partnerschap. Deze vind ik ook een van de mooiste. Ik geloof namelijk oprecht dat je het met z’n allen moet aanpakken. Daarmee kom ik eigenlijk weer terug bij overheden, het bedrijfsleven en groene organisaties. Het mooie aan SDG’s is dat het een taal is die over de hele wereld wordt herkend. Het maakt eigenlijk niet uit welke taal we spreken, als we maar dezelfde taal spreken![/vc_column_text][vc_single_image media=”74649″ media_width_percent=”100″ shadow=”yes” shadow_weight=”std”][vc_column_text]Wat zijn de grootste uitdagingen in uw werk?

De grootste uitdaging vind ik dat eigenlijk ons hele systeem niet klopt. Het hele economische systeem is gebaseerd op meer, meer, meer. Alles moet geld opleveren of als je geld hebt moet het meer worden. Eigenlijk zou je het hele systeem moeten richten op het welzijn van de mens. Maar dat is zo’n grote verandering, dat is voor mij de grootste uitdaging. 

Wij hebben vanuit CNME met #PickItUp honderden mensen die afval opruimen in en rondom Maastricht. Daar ben ik heel trots op en blij mee. Toch is het natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat als we blijven consumeren, plastic blijven produceren. Een geniaal voorstel vind ik om te komen tot producten levenslange garantie hebben. Als we alle producenten verplichten tot het maken van zulke producten gaan ze vanzelf producten produceren die minder snel kapot gaan. Op dit moment hebben we een systeem waarin iedere producent zijn product zodanig maakt dat het na vijf jaar kapot gaat zodat we weer een nieuw product moeten kopen. Dat is wat ik bedoel met systeemverandering. Zo’n soort ideeën zouden er veel moeten komen.

Hoe gaat u met deze uitdaging om vanuit CNME?

Daarin is CNME gewoon een kleine speler. Wij zijn doeners en proberen door tips aan mensen te vertellen. Zo gaan we met ze opruimen en dan vertellen we: ‘hé, realiseer je wel…’. We dragen vooral bij door het vertellen van het verhaal.

Heeft u een tip wat iedereen zou kunnen doen in hun dagelijks leven om verandering teweeg te brengen?

Eigenlijk een hele simpele tip: ga meer wandelen, maar wel met respect voor de natuur. Ik vind het heel mooi wat er nu in corona tijd gebeurd, de herwaardering van een groene omgeving om je heen. Ik denk namelijk als je gaat zien hoe mooi dat kan zijn, je andere dingen gaat doen. Dan ga je geen plastic meer neergooien. Dus ga wandelen en beschouw het moois om je heen!

Als u een wens zou kunnen laten uitkomen, welke zou dat dan zijn?

Mijn wens is dat we alles met liefde en respect overdragen aan toekomstige generaties. Mensen zijn heel erg bezig met het hier en nu en heel erg met zichzelf. Ik zou willen dat iedereen zich druk maakt over wat we aan toekomstige generaties gaan meegeven. Wanneer iedereen dat een beetje voelt, komt het vanzelf goed.

In het kader van internationale vrouwendag: wat is jouw kijk op de vrouwelijke bijdrage aan duurzaamheid?

Mijn antwoord is eigenlijk diversiteit. Ik wil niet perse discussiëren over man of vrouw, maar ik geloof in de kracht van diversiteit. Je moet verschillende talenten hebben waardoor je juist met elkaar dingen tot stand brengt. Ik denk wel dat vrouwelijk leiderschap een impuls geeft in een door mannen gedomineerde wereld. Niet perse omdat ze vrouw zijn, maar omdat het andere mensen zijn. Kijk naar de natuur, die bloeit omdat er biodiversiteit is, omdat iedereen anders is en iedereen heeft zijn rol in het geheel. In die zin zou het zo mooi zijn als we elkaars kwaliteiten, mannelijk dan wel vrouwelijk, dan wel van welke herkomst ook, gaan waarderen.  

Heeft u een lokale held die het verdient om in het zonnetje gezet te worden?

Jazeker, mijn held is Anouk Willems. Zij is directeur van het IKC de Geluksvogel, dat is een eco-school. Anouk is echt een voorbeeld van hoe je als directeur een filosofie kunt adopteren en dat helemaal doortrekken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]